GIVEAWAY TERKINI (klik Banner untuk join)

GIVEAWAY TERKINI (klik banner untuk join)

Monday, September 30, 2013

The Longest Giveaway Ever by Ain


[klik pada GAMBAR/BANNER untuk join]

Kata2 semangat untuk adik Ain menghadapi UPSR:

Apa ye nak pesan untuk adik Ain ni.. hmm

Untuk apa2 exam pun, kita biar study smart tau. Study hard pun boleh, tapi biar lebih smart.. UPSR menentukan kita akan dapat sekolah apa untuk menengah. Kalau dapat SPB, MRSM or sekolah cluster memang beruntung sangat2. Bukan sebab nak bangga kita dapat masuk sekolah top2, tapi sebab environment dia lain sangat2 dengan sekolah harian biasa.

Once masuk sekolah asrama, time management lebih terurus. Kita pun memang takkan layan blog2 ni semua, memang tak ada masa, tak terfikir pun nak blogging bila kawan2 lain semua struggle untuk PMR, SPM. Trust me, bila kita surround diri kita dengan pelajar2 yang rajin, bertungkus lumus, kita takkan rasa senang nak duduk diam, enjoy sana sini. Instead, kita akan sama2 ulang kaji, buat latihan banyak2 salah satu sebab nak challenge diri sendiri punya keupayaan, nak tengok sejauh mana diri kita ni boleh pergi. Nak defeat other students pun ye juga.. Sekolah asrama ni ada waktu belajar sendiri (prep time), waktu riadah, lunch, dinner semua ada masa. Jadi time kita balance between study, makan, tidur and riadah..

Tips2 untuk exam:

1. Buat latihan selalu. Ini penting, supaya kita belajar buat salah dan betulkan. Bila buat latiihan, jangan tengok jawapan. Try buat dulu, tanya orang yang tahu bila taktahu buat.

2. Focus more on subject yang kita rasa susah nak score selama ni. Banyakkan latihan.

3. Amik kelas tambahan/tuisyen kalau boleh.. Sebab kat tuisyen, tak banyak student. Jadi kita nak tanya pun mudah, dan tak malu2 bagi yang pemalu.. hehe. On that time, tanya je semua apa yang tak faham. Jangan malu nak tanya.

4. Akak dulu paling in love with math. Tak tahu kenapa. Sebab math ni cuma kena tahu formula je. U know the formula, u can do it. So, get to know how the formula solves the problem.

5. Buat latihan soalan2 tahun lepas. Haa ini memang patut buat. Sebab ada kebarangkalian untuk soalan yang sama keluar. Soalan2 exam kebanyakannya lebih kurang sama cuma dia tukar 'subject' macam tu je.. Tukar sikit2.. Jadi banyakkan latihan soalan2 tahun lepas..

emmm kalau ada lagi nanti akak tambah lagi ok..

Sorry panjang sangat!! hahah..

62 comments:

Zamani Abe said...

Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya : Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?

Aisha Fauzi said...

Good luck :)

Siti Nor Azliza said...

GOOD LUCK!

Amirah Azman said...

gud luck.. :)

NurulAfiqah said...

good luck

Anak pak cik Azhar :) said...

good luck! :)

Sabrina SA said...

good luck :)

sayapunyastyle said...

Goodluck !

Yumida Huda said...

good luck

Bonda Qalish said...

good luck..

Tashira Sha said...

good luck :)

Aimie Mimot said...

GoodLuck ;)

lienliendot said...

gudluck ^^

nurulazieyan said...

good luck

Kisah Si Dairy said...

GOOD LUCK YE

Amer Amirah said...

good luck!

leogurl94 said...

Goodluck :)

Shakinah Sharif said...

good luck ^^

SiTi NuRaTiKaH said...

Good luck :)

IKA said...

goog luck :)

IKA said...

goog luck :)

Lim Yun Sing said...

Good luck :)

Kawaii Gurlzz said...

good luck :)

N-fiq :D said...

Good luck :)

Aisha Fauzi said...

Goodluck :D

sya isya said...

Good luck yaw

miya amira said...

good luck ye

Dianaa said...

good luck! :D

Nina Shukri said...

good luck :)

Ella Suhaila said...

gud luck

NurainSuperr said...

goodluck ! :)

Kisah Nenot said...

"good luck"

JariJemari Menaip said...

"good luck"

Ira Syiqin said...

good luck

Bonda Qalish said...

Good luck,,

kacang buncis said...

good luck

sahizatul sahimi said...

good luck :)

cik amal said...

good luck! :D

Nur Syafiqah said...

good luck :)

Sarah Othman said...

goodluck :)

GirlFriend ✿ said...

goodluck! :)

Azirah (AreGya) said...

GoodLuck =)

Azirah (AreGya) said...

Goodluck

Bibieyy Lulu said...

good luck :)

Amiraa Affandi said...

Good luck ;)

Amiraa Affandi said...

Good luck :)

Qla Ntsha' said...

Gdluck awak! xx :)

Izzati Shaidi said...

Good luck dear :)

fadwa daud said...

good luck dear!!! ^_^ sori tertinggal lak

ﻣﺤﻤﺪ ﻓﻜﺮﻲ said...

Good Luck ! :)

Norazilawati Ahmad said...

Good Luck Dik..:) norazhobbies

Syuhada Salleh said...

good luck!!

syafawatIkmal said...

Good Luck yew.. :-)

Bibieyy Lulu said...

goodluck

siti fatimah said...

good luck ! :)

Tsania Shukri said...

good Luck ;)

ifah dafila said...

Good Luck

Afiqah Junizan said...

good luck

Hello Kitty said...

Good Luck~

farhanah ezzaty said...

Goodluck !

nur farahain said...

Good luck,

Kasih Lestari said...

Gud Luck!!